Dejavnost Romskega informativnega centra

 

V informativnem centru je zbrana vsa literatura o Romih, kakor tudi literatura romskih avtorjev, v katerih je mogoče dobiti vse aktualne informacije. V centru se trudimo informirati romsko prebivalstvo, hkrati pa tudi večinsko populacijo. Še posebno velikega pomena pa je da je center središče za ohranjanje romskih vrednot in jezika.

Ustvarjamo lastne glasbene produkcijske izdelke ter organiziramo različne kulturne prireditve (koncerte, literarne večere ...).

Urejamo arhivsko gradivo v obliki ohranjanja materiala na VHS in DVD. Shranjujemo in arhiviramo tudi fotografski material.

Skozi lastne medije ustvarjamo:

  • časopis ROMANO THEM- SVET ROMOV,
  • oddajo PRISLUHNITE ROMOM,
  • zbornike in
  • časopis ROMANO NEVIJPE,

Skrbimo tudi za izobraževanje članov romske skupnosti, za promocijo njihovega kulturnega in ostalih oblik družbenega delovanja ter za ohranjanje romske kulturne identitete in romskega jezika.

Radijska produkcija

Radio ROMIC deluje kot radijski medij romske in drugih skupnosti v produkcijski obliki od leta 2003.

Pripravlja tedensko 25 minutno oddajo PRISLUHNITE ROMOM - ŠUNEN LE ROMEN katero predvaja osem različnih medijskih postaj po Sloveniji (Radio Študent - Ljubljana, Radio Marš - Maribor, Radio Odeon, Črnomelj, Radio Maxi - Ljutomer, Radio Kaos - Ljubljana, lokalna TV Idea - Murska Sobota, lokalna TV Lendava).

Oddaje pripravljamo v romskem in slovenskem jeziku v katerih predstavljamo aktualne informacije o dogajanjih znotraj romske skupnosti, ki se nanašajo na družabno življenje, kulturne aktivnosti, odnos z okoljem v katerem Romi prebivamo, informiramo o težavah s katerimi se srečujemo ter političnim delovanjem v zvezi s tem. Predstavljamo romsko in drugo glasbo. Skozi reportaže in intervjuje predstavljamo akterje in pomembne osebe, povezane z romsko skupnostjo in širšo javnostjo. Gostje oddaje so pomembni predstavniki romske skupnosti (predsedniki romskih društev, romski svetniki, predstavniki Zveze Romov in predstavniki romskih naselij), kakor tudi pomembni predstavniki občin in državnih institucij.

Novinarji radia Romic smo opravili intervjuje in prispevke s posveta Državnega sveta RS o tematiki Romov dne 1.7.2004. Z intervjuji smo predstavili tudi romske glasbenike, kulturne skupine, pesnike in posameznike Rome in nerome. Ustvarjamo tudi glasbene produkcije ter koncertne zapise.

 
Ljudje Dejavnost centra Radio Romic Radio Romic ROMIC - Romski informativni center Kontakt